Perusohje kasvissoseeseen

250g puhdistettuja, kuorittuja kasviksia

n. 2½ dl vettä

  • Pese, kuori ja viipaloi juurekset tai lohko kasvikset suurehkoiksi lohkoiksi.
  • Laita kasvikset kiehuvaan veteen kypsymisjärjestyksessä, ensin porkkana, sitten peruna ja lopuksi kukkakaali. Käytä vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät.
  • Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla. Varo ylokypsennystä. Kasvikset ovat sopivan kypsiä, kun ne vielä pysyvät lohkoina.
  • Soseuta kasvikset keitinveteen perunasurvimella, sosemyllyllä, monitoimikoneella, tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Varo sähköisten laitteiden liian pitkää käyntiaikaa, jolloin soseeseen kertyy ilmaa. Se saattaa aiheuttaa vauvalle ilmavaivoja. Pitkä soseutus myös sitkistää perunan.
  • Perusohjeesta saat 4-5 dl valmista sosetta. Kasvissose säilyy jääkaapissa pari vuorokautta muovirasioissa tai kelmulla peitettynä. Soseta voi pakastaa esim. vauvaruokatölkeissä tai muovirasioissa.