Kiinteiden aloitus

  • Suomessa suositellaan vauvan saavan ravinnokseen vain äidinmaitoa kuuden kuukauden ikään asti. Aikaisintaan muuta ravintoa voi kokeilla neljän kuukauden ikäiselle. Lisäruoat aloitetaan kunkin vauvan yksilöllisen tarpeen mukaan.
  • Kaikki lapset tarvitsevat kiinteää lisäruokaa puolen vuoden iästä lähtien. Silloin vauva on motorisesti valmis syömään kiinteää ruokaa, ja uudet ruoka-aineet turvaavat vauvan kasvavan energian, proteiinin ja raudan saannin.
  • Tarjoa vauvalle aluksi aina lounasaikaan 1–2 lusikallista kasvissosetta. Melko pian voit antaa hänelle iltapäivällä hedelmä- ja marjasoseita.
  • Aloita totuttelu kiinteisiin ruokiin kasvis- tai hedelmäsoseista. Soseuta kypsä peruna tai porkkana erittäin hienoksi ja lypsä lusikkaan mukaan tilkka äidinmaitoa. Soseen voi tehdä myös vesi- tai äidinmaidonkorviketilkkaan.
  • Puolen vuoden ikäisenä sopiva ruoka-aineisiin tutustumistahti on 1‑2 uutta ruoka-ainetta viikkoa kohden. Tarkoitus on siirtyä kohtuullisen nopeasti ruoka-aineryhmästä toiseen, jotta myös liha tai vilja tulisi pian mukaan vauvan ruokavalioon. Kun ruoka-aineet annetaan yksitellen, voidaan helpommin havaita, jos ne aiheuttavat allergiaa tai eivät muuten sovi vauvalle.
  • Ruoka voi aluksi tuntua vauvan suussa oudolta. Anna aikaa totutella uuteen makumaailmaan.
  • Jos aloitat kiinteiden ruokien tarjoamisen varhain, jo nelikuiselle vauvalle, voit myös siirtää kiinteiden ruokien antamista ja yrittää parin viikon tai kuukauden päästä uudestaan. Pyydä neuvolastasi tukea, jos ruokailun aloittaminen tuntuu hankalalta.
  • Kahdeksan kuukauden iästä alkaen voit vähitellen lisätä vauvan ruoan karkeutta vähentämällä soseuttamista. Alle 1-vuotiaalle riittää 1‑1,5 rkl lihaa ateriaa kohti.
  • Kymmenen kuukauden iässä vauva voi jo maistella hapanmaitovalmisteita, kuten viiliä ja hiukan myös perheen ruokia. Vuoden ikäisenä vauva voi syödä tavallista vähäsuolaista kotiruokaa.
  • Vaikka lapsi siirtyy lisäruokiin, imetystä suositellaan jatkettavaksi vähintään, kunnes vauva täyttää vuoden ja senkin jälkeen niin kauan, kun äiti ja lapsi haluavat.