Tukehtumis tilanteessa

Vierasesine ylähengitysteissä
Aikuisen ylähengitystien ahtain kohta on äänihuulten väli ja siksi tukos on lähes aina syödessä “väärään kurkkuun” vetäisty lihapala. Konttausikäisellä tai nuoremmalla vastaava kohta on kartiomaisen kurkunpään kilpi- ja sormusruston liittymäkohta äänihuulitason alapuolella; siksi lapsen hengitysvaikeus alkaa useimmiten leikkiessä ja tukkiva esine on hänen pikkusormensa kynnen kokoinen kappale: tavallisesti appelsiinin siemen tai suolapähkinän puolikas, joskus makeinen tai lelunosa.

Jonkun alkaessa kakoa kysymys tavallisesti on ns. valetukehtumisesta, jossa henkitorveen joutunut ruokamuru tai neste tai henkitorvea ruokatorvesta käsin painava ruokapala aiheuttaa yskänärsytyksen. Lapsi ei siis tukehdu syödessään iänmukaista ruokaansa (suussa sulavat kovat makeiset ovat “leluja”).
Aikuisella vierasesinettä tulee epäillä, jos hän syödessä alkaa äkkiä haukkoa henkeä (ja usein myös pidellä kurkkuaan). Jos hengitystie on täysin tukossa, mitään ääntä ei kuulu eikä ilmanvirtaus myöskään tunnu. Potilas voidaan myös löytää ruokapöydän äärestä tai alta tajuttomana tai elottomana ja vierasesine paljastuu ryhdyttäessä antamaan tekohengitystä tai asettamaan hengitysputkea.

Lapsella vaarallista on leikkimisen keskeyttänyt hiljaisuus. Aiemmin terve lapsi voidaan löytää lelujensa keskeltä henkeä haukkovana makaamasta. Syödessä alkanut kakominen ja yskiminen, johon voi liittyä kasvojen sinerrys, aiheutuu lähes aina ns. larynxspasmista ja nukkuessa alkanut jäykistäminen, kaikkien raajojen nykiminen ja syanoosi taas useimmiten kuumekouristuksesta.

Vierasesineen tukkiessa ylähengitystien hätäensiapu ja ensihoito ovat siten erilaisia sen mukaan, onko potilas leikki-ikäinen vai tätä vanhempi. Kaiken ikäisillä vierasesine yritetään ensisijaisesti poistaa synnyttämällä rintakehän sisälle ylipaine, jolla este pyritään puhaltamaan ulos kurkunpäästä. Kutakin tuonnempana esitetyistä hätäensiaputoimista yritetään tarvittaessa 3-5 kertaa ko. luettelossa esitetyssä järjestyksessä.

Leikki-ikäisen ja nuoremman vierasesine yritetään poistaa:
– asettamalla hänet vatsalleen pää vartaloa alemmas auttajan toisen käsivarren varaan tai polvien päälle ja läimäyttelemällä kämmenellä selkään lapaluiden väliin
– puristelemalla käsillä rintakehän alaosaa sivusuuntaisesti kokoon (mahaa ei saa painaa)
– painelemalla rintalastastan alapuoliskosta rintakehää kokoon samoin kuin peruselvytyksessä.

Pikkulasta voi myös tarttua jaloista ja roikottaa ylösalaisin, jolloin vatsaontelon elimet synnyttävät rintaonteloon ylipaineen painaessaan palleaa; tämän toimenpiteen teho on kuitenkin pienempi kuin rintakehän suoran kokoonpuristamisen.

Lapsella vierasesinettä ei saa yrittää poistaa sormin kaivamalla. Jos edellä selostetusta hätäensiavusta ei ole hyötyä, tukos tulee työntää syvemmälle karalla varustetulla hengitysputkella tai ohittaa krikotyreotomialla (ks. myös kappale Muut perustekniikat).

Leikki-ikäistä vanhemmalla vierasesine yritetään poistaa:
– läimäyttelemällä häntä kämmenellä selkään lapaluiden väliin
– ns. Heimlichin otteella, jossa auttaja asettuu potilaan taakse ja painaa hänen rintakehänsä alaosaa yhteen kyynärvarsillaan ja samalla puristaa hänen ylämahaansa kokoon käsillään (toinen käsi nyrkissä, toinen auttaa)
– painelemalla vatsaa: auttaja istuu selällään olevan potilaan reisien päälle ja painelee molemmilla kämmenillään hänen vatsanpeitteitään alas- ja ylöspäin (= kohti palleaa)
– kaivamalla vierasesine takanielusta sormin: auttaja panee potilaan toiseen suupieleen takahampaiden väliin puremisen ehkäisemiseksi 2-3 cm paksun kappaleen (esim. poikittain käännetty ruokalusikka) ja toisesta suupielestä työnnetyllä etusormella sokeasti pyyhkäisee takanielua, jolloin äänihuulten väliin kiilautunut pihvinpala käytännössä aina irtoaa.

Aikuisen hengitystien tukkivan vierasesineen voi viime kädessä aina poistaa sormilla tai pihdeillä sen jälkeen, kun kurkunpää on saatu näkyviin tähystimellä. Krikotyreotomiaa ei siten käytännössä koskaan tarvita.

Vierasesineen pysähdyttämä sydän käynnistyy kyllä hyvin pelkällä peruselvytyksellä, mutta vaikea aivovaurio on AINA ehtinyt syntyä. Jos sydän ei ole ehtinyt pysähtyä, erityisesti lapsille kehittyy helposti vierasesineen poistamisen jälkeen hengitysteiden pitkittyneen alipaineen aiheuttama keuhkopöhö, joten tällainen lapsi tulee aina jättää intuboiduksi.