Perheen ruokaan siirtyminen

Pieni lapsi voi syödä samaa ruokaa kuin muu perhe noin vuoden ikäisestä. Viimeis-tään tässä vaiheessa lapsi osallistuu perheen yhteisille aterioille. Lapselle tarjotaan erilaisia ruokalajeja, jotta lapsi tottuu uusiin ruokiin ja makuihin. Ruoan tulee olla vähäsuolaista. Mausteista käytetään vaihdellen niitä, joihin perhe on tottunut.
Yli vuoden ikäiselle ja koko perheelle sopii ruokajuomaksi rasvaton maito tai piimä. Riittävän energian saannin varmistamiseksi lisätään alle kaksivuotiaan ruokiin ja leivän päälle 2-3 tl rasiamargariinia tai rypsiöljyä.
Usein jatketaan vanhasta tottumuksesta soseruokia, vaikka viimeistään vuoden iässä lapsi mielellään jo ottaa karkeampaa, pureskelua vaativaa ruokaa. Pureminen harjoittaa suun ja kielen liikkeitä ja auttaa puheen kehittymistä.
Perhe syö säännöllisesti ruoka-aikoina ruokapöydässä. Ruokailutilanteen tulee olla rauhallinen ja ilmapiiriltään myönteinen. Televisio suljetaan, leikkikalut ja muut häi-riötekijät poistetaan ruokailun ajaksi. Yhdessä ruokailuun varataan aikaa aina, kun se on mahdollista.